>> <<
>> <<

Pyeonchang-Dong Art Platform

Team: Zoha Razvi, Arul Tippabattuni, Krishna Bhat, Sneha Parthasarathy
Location: Pyeonchang-Dong, South Korea
Year: 2017
Project Status: Unbuilt

The art complex at Pyeongchang-Dong in Seoul is conceived as a building type that not only aspires to host cultural events, art galleries and archives but also to become truly public in its interaction with the street, terrain and the local community. Thus this building type has as an integral part 'a platform' that while floating above the fractured and steep terrain provides for a levelled gathering space for the community. The main built volumes have a minimal footprint and occupy the flat parts of the terrain. This conscious and discerning gesture along with the bridge platform aspires to minimally affect the existing terrain while conserving the historic contours and natural heritage of this area. The bold, solid form of the main gallery and the platform in conjunction become a strong visual and physical identity marker for the neighbourhood thus creating a new form of public space for the community to experience and take pride in.

>> <<
>> <<

Addition to the Arthur Boyd Education Centre

Team: Alexandru Patrichi, Montserrat Perpuli Hallal, Andrew Verri, Sneha Parthasarathy
Location: Riversdale, Australia
Year: 2014
Project Status: Unbuilt

The Glenn Murcutt Master Class is a two week residential workshop primarily conducted by Architect and Pritzker Awardee Glenn Murcutt. During this time the participants are put together in teams to present their design ideas for a building at the Riversdale property of the Arthur Boyd foundation. The workshop held in 2014 focused on an addition to the existing Arthur Boyd education center designed for adults. Before presenting a proposal every team was expected to select a site that was most appropriate to the function and context. For this we were expected to study the site and have a thorough understanding of topography, climate, flora and fauna.

Our proposal, both in terms of site selection and architectural design intended to complement the existing education centre in spirit yet present a different interpretation in terms of response to site orientation, climate and topography. The existing east facing, outward looking building is complemented with a west facing upward looking building.

>> <<
>> <<

House H

Team: Zoha Razvi
Location: Hyderabad, India
Year: 2012
Project Status: Built

Located in the upmarket residential neighbourhood of Banjara Hills, the inward house is in response to the requirement of a useable open space within a small plot measuring 390 sq. mts. The favourable orientation of the site demanded an east facing courtyard which sits within the staggered volumes allowing it to be shaded during the hotter hours of the day and also providing a certain amount of privacy from the neighbours. The courtyard activates the living areas on the ground floor while the reducing building mass allows for outdoor terraces on the upper levels overlooking the courtyard. The house as an experience is an amalgam of indoor and outdoor spaces and solid and translucent materials offering varying scales and privacy.

>> <<
>> <<

UR House

Team: Sneha Parthasarathy
Location: Hyderabad, India
Year: 2009
Project Status: Built

The site for the house located on the outskirts of the city and within a housing layout with pre-designed "ready to move in" villas, presented the challenge of demonstrating a way to build that emphasizes not on contrived facade treatment but on defining the experiential quality of the house. The client's requirement was for a 3-bedroom single family unit on a plot bordered by roads on the east and north. The north-east corner has been treated as the focal point of the built form as well as the inception point of the house experience.

The climate of Hyderabad, due to its geographical location, is hot and dry for a major part of the year. In summer the temperatures go to an extreme of 45 degree Celsius and the wind being dry carries along with it dust from the surrounding rocky hinterlands. To respond to these climatic discomforts the house was designed such that facade openings are minimal and they vary in number according to the cardinal directions. The south and west facades, where the sun is most intense, have the least number of openings. Larger openings provided in the north and east directions open out onto verandas and outdoor sit outs that are cool and well shaded from the extreme heat.

>> <<
>> <<

House M

Team: Sneha Parthasarathy
Location: Hyderabad, India
Year: 2010
Project Status: Unbuilt

Designed for a single family house the plan was generated from movement about the central core. This central cubic core was to contain the living spaces of the house. The plan experiments with a terrace on the intermediate level for large social gatherings and accommodates the private spaces above this stilted vacuum.

>> <<
>> <<

Masterplan for Secunderabad Railway Station

Team: Sneha Parthasarathy
Location: Secunderabad, India
Year: 2008
Project Status: Unbuilt

Project Presented at the ICHH (Internation Conference on Humane Habitat) Annual Convention, Rizvi College, Mumbai, January 2009.

With sudden attention towards public transportation in the city of Hyderabad this hypothetical planning project came about with particular interest towards the "Integrated Bus terminal", being proposed by the local planning authorities in the vicinity of the Secunderabad Railway Station. Questions regarding such integration, un-informed by the dynamics of its immediate urban setting initiated the thought process behind this planning project. Any proposal for redevelopment in a railway station district has to be informed by the co-existing but contradictory identities of the railway station as a geographical entity. It is a node serving as an access point to trains and other transportation networks and also a place with diverse collection of buildings and open spaces.